sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Viime yönä klo 04.14:

Hätäkeskus ilmoitti tehtävän, jonka mukaan kaksi henkilöä yrittää murtautua K-marketiin henkilökunnan sisäänkäynnin kautta, teko yhä meneillään ja puhelu yhä auki. Lähdimme lähistöltä paikalle sinisten hälytysvalojen valaistessa aamuöisiä katuja, renkaiden kirskuessa tiukoissa mutkissa, nyrkkien puristaessa rattia...rosvot kiinni ja koppiin.

Muutamassa minuutissa pääsimme paikalle ja tapasimme kaksi henkilöä itse teossa. Kyseessä ei kuitenkaan ollut murtovarkaiden puuhat, vaan paikalla oli puuhastelemassa kaksi nuorta aikuista, tyttöjä molemmat.Molemmilla oli yllään vaatetus jota vois luonnehtia vanhan liiton punkkarin ja kettutytön sekoitukseksi. Hiuksissa oli oranssia ja vihreää hiuslakalla pystyyn pöyhittynä. Vahvat meikit kasvoissa lävistyksiä unohtamatta. Kyselimme kohteliaasti tyttöjen tarkoitusperiä ja nämä kertoivat olevansa etsimässä tyhjiä pulloja. Murtojälkiä ei ollut havaittavissa, ja tytöt kertoivatkin ettei murtohommat kuulu heidän tyyliinsä. Havaitsin maassa muutamia elintarvikkeita ja tiedustelin mahdollista dyykkaustarkoitusta, johon molemmat vastasivat myöntävästi. Pihamaalla lojui myös pari lenkkimakkarapakettia, joita tytöt kuitenkin kielsivät omistavansa - "Me ollaan kasvissyöjiä, me ei syödä lihavalmisteita. Me ei ikinä voitais vahingoittaa mitään elävää, eikä yleensäkään luontoa. Me suojellaan sitä viimeiseen asti."

Asiallisia tyyppejä molemmat, ja ennenkaikkea hyvin terveen ajatusmaailman omaavia nuoria naisia. Ilmaisinkin heille ääneen kannattavani samaa ajatusmallia, vaikkakin olen liian heikko sitä noudattamaan- hyvä liha kun on mielestäni aivan vastustamatonta.

Tiedustelin tytöiltä henkilöpapereita, jotka he mukisematta ojensivatkin. Toisen passin välissä oli "Fuck the police"-tyyppinen iskulausekortti, jota hieman huvittuneena tavasin. Asiat olivat kunnossa joten päätimme aamuyön ratoksi avata hieman vakaumuskeskustelua näiden neitokaisten kanssa, aidosti kiinnostunut asiasta kun olin.

Partiokaverin tarkastaessa tyttöjen laukkuja sisältä löytyi mm hiusväriä ja -lakkaa. Kyselimme ohimennen onko tuo hiuslakka sellaista joka ei otsonikerrosta vahingoita, jolloin toinen tytöistä alkoikin hädissään tarkastella pulloa "otsoniturvallisuus"-merkkejä etsien. Ilmaisimme ääneen myös huolemme hiusvärin vaikutuksesta luontoon sinne päästyään, johon tytöt totesivatkin aikovansa luopua kokonaan niiden käytöstä, ajattelemattomia kun olivat tuon suhteen olleet. Toisen laukussa oli meikkituotteita ja kosmetiikkaa, joista kyselmmekin ovatko näiden tuotteiden valmistajat Animalian kosmetiikkalistalla? Toinen tytöistä alkoikin heti huolissaan kiivaasti etsiä vastausta kysymykseen älypuhelimensa selaimen avulla.

Koska olimme niin luontevasti päässeet keskutelussa hyvään alkuun, päätimme laajentaa aihetta myös pukeutumisen piiriin. Molemmilla tytöistä oli jalassaan vanhat, hieman jo kuluneet maihinnousukengät. Mielenkiinnosta olikin pakko nostaa esille kysymys oliko kyseessä keinonahkakengät vai olivatko neitokaiset suojanneet jalkansa eläimen nahalla? Kysymyksen esitettyäni molempien silmiin ilmestyi aitoa hätää kuvastava katse, ja toinen tytöistä jo availi nauhojaan selvittääkseen tuon materiaalin alkuperää. Samalla kiinnitin huomioni toisen kaulassa olevaan muovipohjaiseen, niiteillä peitettyyn kaulapantaan josta totesinkin että se tuskin on luonnossa hajoavaa materiaalia- tyttö kertoi olleensa ajattelematon ja tuon korun sotivan hänen syvää vakaumustaan vastaan samalla avaten sen solkia.

Pian totesimme aiheuttavamme liikaa päänvaivaa ja ahdistusta tytöille keskustelumme seurauksena, joten päätimme toivottaa hyvää illanjatkoa. Muistutin vielä erotessamme kuinka hyvällä asialla ja aatteella tytöt ovat liikkeellä, ja kannustimmekin molempia jatkamaan samaa, arvokasta rataa. Tytöt puolestaan olivat kovinkin tyytyväisiä kokemukseensa, kiitelivat meitä silmiensä avaamisesta ja toivottivat meille myös hyvät jatkot. Taas maailma on vähän parempi paikka. Mukava olla avuksi..:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti