perjantai 8. marraskuuta 2013

Tulin töistä, istahdin hetkeksi sohvalle skotlantilaisen lasillisen kanssa ja mietin taas näitä viimeaikaisia kokemuksia. Minulla oli tässä eräänä päivänä ilo olla tekemisissä suhteellisen kovan "ranking-luokituksen" omaavan rikollisen kanssa. Sinänsä tämä herra edustaa täysin eri puolta eli voidaan luokitella viholliseksi, mutta silti hän sai arvostukseni, vähän niinkuin hyvä putkimies arvostaa hyvää sähkömiestä. Ensin se yrittää karkuun ja lopulta vähän painitaan, saatetaan siinä kiihdyksissä vähän vittuillakin kunnes voittaja on selvillä ja on aika olla hyvä häviäjä. Toki koko ajan yritetään pelastaa sitä mitä pelastettavissa on, mutta ei silti tarvitse käyttäytyä kuin jälkeenjäänyt maaninen apina. Tämän tyyppiset kriminaalit pystyvät ihan mukavaan keskusteluun arkisista asioista ja jopa siitä, onko rikos kannattavaa vai ei...yleensä kuulemma on. Tällainen rikollinen ymmärtää paikkansa silloin kun on jäänyt totaalisesti kiinni, eikä mitään muuta oletakaan.

Mutta, näitä toisenlaisia rikollisiakin osuu valitettavan usein eteen. Kuten se piripäissään riehuva hormonikuurilla oleva antisankari joka luukuttaa Petri Nygårdin uusinta hittiä. Virkavallan mennessä paikalle tälle kohteliaasti sanotaan "Voisitko laittaa sen musiikin pois kun naapurit yrittävät nukkua?" Ensimmäisessä kappaleessa mainittu rikollistyyppi sanoisi "Juu sori, laitetaan hiljemmalle" ja jatkaisi ehkä yön yli ammattinsa harjoittamista koska virkavallalla ei ehkä välttämättä (kaikissa tapauksissa) olisi eväitä puuttua enempää tähän toimintaan...siis viisasta käyttäytymistä oman bisneksen ja illan mielekkään jatkumisen kannalta. Mutta, tämä gorilla päättää takoa rintaansa ja luolamiesmäisesti mylvien hyökkää partiota kohti. Tämä über-rikollinen ei osaa sitä alkeellisintakaan, puhtaasti yleiseen elämäkokemukseen perustuvaa todennäköisyyslaskentaa tällaisen käytöksen lopputuloksesta, joten on ehkä turha unelmoida tulevaisuudessa mistään scarface-tyyppisestä huumeparonin asemasta yhteiskunnassa. Jos kokee olevansa voittamaton niin eikö voisi ennemmin vaikka mennä radalle pysäyttämään junaa?

Arvostustani ei myöskään saa se kesäinen super-rikollinen, joka kekkuloi julkisella uimarannalla kahdessa promillessa yllään ainoastaan jengiliivit ja jalassa speedot. Miettikää nyt vaikka Al Caponea samaan tilanteeseen? Tai se rikollisjärjestön edustaja joka pubissa pudottaa housut nilkkoihin ja alkaa tehdä "helikopteria"...ei Al Capone. Onneksi em. käytökseen huhun mukaan "esimiehet" puuttuivat ja saattoi prospectilla olla punainen nuha aamulla.

Mutta pointti on siis siinä, että oli sitten kyse mistä ammattiryhmästä tahansa, kunnon ammattimiehiä voi tietyllä tavalla kunnioittaa aina...kunhan muistetaan yrittää parhaamme omalla kentällä. :)

2 kommenttia:

  1. Nyt kyllä tiivistit täydellisesti meikäläisen mielipiteen juuri tästä toisestä "rikollistyypistä". Hyvä kirjoitus!

    VastaaPoista
  2. Ammattimiehiä pitää kunnioittaa :) Samalla toivoisin, ettei ne roistot mene sinne junaradalle pysäyttämään sitä junaa, koska siinä käy tosi hassusti, junakuskille meinaan. Hän menettää yöunensa, ehkä jopa työkykynsäkin. Jospa kyseinen rosvo menisi vaikka jyrkänteele ja kokeilisi kuinka osaa lentää ja senkin ihan vaan itsekseen ja hissuksiin :)

    VastaaPoista